40 ANYS DE CORAL UNIVERSITÀRIA / CORAL UNIVERSITAT DE LES ILLES BALEARS (CUIB) (II)
Publicada el 26/05/2017

Què hem fet i què en podem dir?

Quina sort haver iniciat aquella Coral i, sobretot, haver tingut constància, disciplina, regularitat i ganes d’aprendre i de millorar la nostra formació, per tal de poder gaudir de la música coral i de tots els beneficis que comporta la música vocal col·lectiva; a més, hem ajudat a enriquir el nostre patrimoni coral i hem intentat ofertar una millor qualitat musical a la nostra societat. Idò, sí, ja han passat quaranta anys i, com a exemple, podem oferir unes xifres i dades que resumeixen o sintetitzen el que hem fet:

  • 643 concerts i més de 280 actuacions (acadèmiques, funcions religioses…) i els seus corresponents assaigs , més de 3.250
  • més de 800 composicions interpretades: amb la presència disciplinada i desinteressada de centenars de cantaires, la Coral ha cantat des de cant gregorià fins a música contemporània; obres de compositors de les Illes Balears; música a capella de totes les èpoques i grans obres del repertori simfonicocoral: (Missa en si menor, Passió segons Sant Joan, segons Sant Mateu i segons Sant Marc de Bach; El Messies de Haendel; La creació de Haydn; El pessebre de Casals; Stabat Mater de Dvorak i de Rossini; Atlàntida de Falla; Lobgesang i Die Walpurgisnacht de Mendelssohn; Ivan el Terrible de Prokofiev; els rèquiems de Britten, Mozart, Brahms, Verdi, Fauré i Duruflé; la Novena simfonia de Beetthoven, la Segona i Tercera simfonia de Mahler; A Sea Symphony de R.V. Williams; Simfonia dels salms d’Stranvinsky; Simfonia núm.10 “Amerindia” d’H. Villalobos; Das liebesmahl der Apostel de R. Wagner (primera audició a Espanya); Chichester psalms de Bernstein i misses de Haydn, Mozart, Schubert, Bruckner, Bonet, etc.).
  • més de d’un centenar d’obres d’autors de les Illes Balears: Villalonga, Thomàs, Samper, Matheu, Martorell, Noguera, Torrandell, Capllonch, Batle, Bibiloni, Brunet, Frau, Crespí, Parera Fons, Mulet, Valent …
  • més de 30 estrenes (a més dels autors de les illes, hem d’esmentar: M. Oltra, J. Vila, J. Busto, J. Domínguez, C. Halffter, S. Brotons …)
  • més de 65 obres simfonicocorals
  • més de 20 enregistraments discogràfics (propis o col·laboracions)
  • més de 80 cantaires que són o han estat directors de cor
  • més de 70 cantades/homenatges a personalitats o institucions illenques: compositors, corals, escriptors, pintors, pedagogs, intel·lectuals, hospitals, centres d’ensenyament i culturals…
  • hem realitzat 55 gires artístiques, amb les dificultats econòmiques que suposa la insularitat, actuant arreu de la península (Barcelona, Madrid, València, Sevilla, Conca, Alacant, A Coruña, Santander, Oviedo, Granada, Tenerife, Tolosa, Santiago, etc.) i a països com: França, Itàlia, Suïssa, Bèlgica, Alemanya, República Txeca, Polònia, Àustria, Hongria, Grècia, Suècia, EUA (Washington i Nova York)
  • Actuacions als principals auditoris/teatres d’Espanya: Palau de la Música Catalana de Barcelona i a l’Auditori de Barcelona; Auditorio Nacional de Música de Madrid; Teatro de la Maestranza de Sevilla; Teatro Campoamor i Auditorio Príncipe Felipe de Oviedo; Palau de la Música de València; Auditorio Manuel de Falla de Granada; Palacio de la Ópera de A Coruña; Teatro Guimerà de Tenerife, etc.
  • Col·laboracions amb les principals orquestres d’Espanya: Orquestra Ciutat de Barcelona i Nacional de Catalunya, Orquesta Sinfónica de Galicia, Orquesta Sinfónica de Tenerife, Orquesta Ciudad de Granada, Real Orquesta Sinfónica de Sevilla, Joven Orquesta Nacional de España, Orquesta de Cámara Reina Sofía, Orquestra Simfònica de Balears Ciutat de Palma, Orquestra Barroca de Mallorca, Orquestra Barroca Catalana …
  • Col·laboracions amb orquestres europees: Camerata Anxanum (Itàlia), I Fiamminghi (Bèlgica), Orpheon Consort de Viena, The English Concert (Anglaterra)
  • Hem col·laborat amb directors i cantants de renom: Edmon Colomer, Franz P. Decker, Carlos Kalmar, Salvador Mas, Víctor Pablo, Trevor Pinnock, Nello Santi, Krzysztof Penderecki, Ernesto Halffter, Joan Guinjoan, Maria Bayo, Teresa Berganza, Josep Carreras, Joan Pons, Thomas Quasthoff, Simon Estes, Maria del Mar Bonet, Lluís Llach …
  • Hem estat guardonats a concursos corals de Tolosa, Atenes, etc. i convidats a importants festivals de música (Europalia 85-Bèlgica; Expo’92 de Sevilla; X Festival Mozart de Madrid; XX Festival de Música Antiga de Barcelona; Festivals Chopin d’Àustria, República Txeca i Polònia; Festival de Primavera de Budapest; 46 Semana de Música Religiosa de Cuenca; Festival Pau Casals de Prada, etc.). Hem rebut, entre d’altres, la menció al Premi Bartomeu Oliver de l’Obra Cultural Balear (1991), el Premio Importante de Diario de Mallorca (abril, 1999), el Premi Ramon Llull de les Arts del Govern de les Illes Balears (2002) i el Premi Populars 2013 de la COPE.
  • A més d’actuar a grans escenaris o auditoris, també hem actuat a pobles petits, ermites, etc., i des dels seus inicis hem tingut sempre un compromís de servei a la nostra societat i als més necessitats, ajudant institucions, persones, col·lectius marginals, actuacions solidàries (en defensa de la Trapa, per les inundacions del País Valencià, pels hospitals —molt especialment per al Servei de Pal·liatius—, per la llibertat d’expressió, per Projecte Home, per les «teules» del Santuari de Lluc, pel Banc d’aliments, etc.).

En resum, la Coral ha aconseguit bastir tot un edifici coral que es fonamenta en tres pilars bàsics:

  1. formació: s’ha promogut un vertader centre de cant coral, amb deu corals filials: Corals Infantils de Joventuts Musicals de Palma (Coral Cincset, Coral Vuitdeu i Coral Onzequinze), Cor de Pares i Mares de la UIB, Coral Juvenil de Joventuts Musicals de Palma, Cor de Mestres Cantaires de la UIB, Poema Harmònic, Cor de Majors de la UIB, Cor de Dones de la UIB i Orfeó Universitat de les Illes Balears.
  2. investigació: s’han esmerçat mitjans per a les activitats de recerca i promoció del patrimoni musical illenc i contemporani, col·laborant en l’edició de partitures.

  3. divulgació: s’ha donat a conèixer el gran repertori simfonicocoral a la societat de les Illes, essent la Coral que més ha col·laborat amb l’Orquestra Simfònica de les Illes Balears i amb qui hem actuat a Mallorca, Menorca, Eivissa, Barcelona, València i Madrid.

 

Joan Company, director fundador de la CUIB

Segueix llegint en el tercer lliurament

Primer lliurament.

Deixa un comentari

* Camps obligatoris

captcha

Please enter the CAPTCHA text