40 ANYS DE CORAL UNIVERSITÀRIA / CORAL UNIVERSITAT DE LES ILLES BALEARS (CUIB) (I)
Publicada el 19/05/2017

Qui m’ho havia de dir!

Sí. Ara fa quaranta anys que un grapat d’estudiants i de professors (Francesc Crespí, Tomeu Quetglas, Climent Picornell, Isidor Marí, Pere Cortès, etc.) ens reunírem durant el curs 1976-77 a la Facultat de Filosofia i Lletres (edifici de Son Malferit) i em proposaren de reunir-nos un pic per setmana i practicar el cant coral. Aleshores, jo dirigia la Coral de Sant Joan, que havia fundat l’any 1975, i havia fet uns cursos de Direcció Coral a Cervera (Catalunya) organitzats per l’Orfeó Lleidatà.

Amb aquesta breu experiència, però amb una il·lusió fora mida, vaig començar a dirigir aquella vintena de joves entusiastes i decidírem que a final del curs, faríem un petit concert. La «presentació oficial» fou el 19 de maig de 1977 al Convent de Sant Jeroni (avui dissortadament tancat i envoltat d’una polèmica sobre qui en té la propietat), amb l’uniforme —com va dir algun periodista— propi de joves universitaris. En aquest primer concert, i atès que l’església té un dels millors orgues històrics de Mallorca, alternàrem la música coral amb un breu recital d’orgue a càrrec de l’amic i polifacètic músic Francesc Crespí.

La irrupció d’aquella jove coral (joves en tots els sentits: sense uniforme i la majoria amb texans, amb un programa majoritàriament profà, un repertori poc conegut i novedós per als circuits corals de l’època, agrupació sense cap tipus d’adscripció a parròquies o associacions culturals o recreatives) fou, com més tard molta gent ho assenyalà, una glopada d’aire fresc per a la música en general i per a la música vocal i coral en particular.

Ben aviat, la Coral va augmentar el nombre de components i començàrem a tenir una regularitat ens els assaigs i en la realització de concerts. Fins i tot, pel desembre de 1978 férem la primera sortida a la península, la nostra «primera gira». Convidats pel Cor Madrigal de Barcelona (amb el seu director fundador, l’amic Manel Cabero, i el qual consider el meu pare en la direcció coral) i pel Cor Montserrat de Terrassa (amb el seu director i amic, Joan Casals), oferírem tres concerts per terres catalanes, amb un programa monogràfic d’autors mallorquins. Obres de: Francesc Batle, Baltasar Bibiloni, Bernat Julià, Antoni Martorell, Antoni Noguera, Joan Maria Thomàs i Pau Villalonga.

Aquesta sortida ja va marcar un poc el perfil i la filosofía de la Coral Universitària: sortir de l’illa per veure què passa més enllà de la mar i el meu interès per recuperar o promocionar la nostra música i els nostres compositors.

D’allò particular a allò universal, i així poder obrir finestres i continuar l’aventura musical de conèixer el repertori universal de la música coral. D’aquesta manera, la Coral ha interpretat músiques de totes les èpoques: des del cant gregorià fins a obres contemporànies, tant clàssiques com modernes. A la interpretació, per exemple, del War requiem de Britten, o dels Salms d’Stravinsky, o de composicions a capella de Penderecki, hem acompanyat cantautors com Maria del Mar Bonet o a Lluís Llach. Per a la Coral Universitat de les Illes Balears (nom oficial des de fa unes dècades) existeix la paraula MUSICA en majúscules, amb la intenció d’abraçar totes les seves modalitats o estils vocals.

Joan Company, director fundador de la CUIB

Segueix llegint en el segon lliurament.

Deixa un comentari

* Camps obligatoris

captcha

Please enter the CAPTCHA text

 1. Rafa Domingo ha dit:

  Potser qualque dia, la nostra terra obri els ulls i reconegui la gigantesca obra creada gràcies al teu esperit i passió. De moment, el meu més profund respecte, Mestre!

  1. Joan Company ha dit:

   Moltes gràcies, Rafa, per aquestes sinceres i afectuoses paraules. Tota aquesta “obra” ha estat possible, també, perquè he tingut i tinc un bon equip de col.laboradors i cantaires -del qual tu has format part- que m’han fet costat i junts hem obert camins musicals i corals a la nostra terra.
   Rafa, t’enyoram.

 2. Teresa Canal ha dit:

  Qué bonic…jo vaig cantar a l’any 88 ivaig marxar a Barcelona a estudiar..I qué curiós ara canto al Cor Madrigal!

 3. Gisela Illán ha dit:

  Hola som la primera davant a l’esquerra!
  Reconec que m’ha fet molta ilusió veure aquesta foto… us he enyorat molt.
  Quants records!