Corals Infantils de Joventuts Musicals de Palma

La Coral Infantil de Joventuts Musicals de Palma apareix en el panorama illenc el mes d’octubre de 1985 gràcies a la fundació, un any abans, de la Coral Juvenil de Joventuts Musicals de Palma. La Coral començà essent una sola agrupació, però actualment està estructurada en tres corals infantils —Cincset, Vuitdeu i Onzequinze— que reuneixen aproximadament cent vint nins i nines de cinc a quinze anys. Actualment els directores són: Esther Barceló, Lidia Fernández, Santiago Francia, Irene Gili, Maria Gómez, M. del Mar Tugores. La pianista és Maria Antònia Gomis.

Les corals infantils són el primer graó de la piràmide de les corals filials de la Coral Universitat de les Illes Balears: Corals Infantils de Joventuts Musicals de Palma, Cor de Pares i Mares de la UIB, Coral Juvenil de Joventuts Musicals de Palma, Orfeó Universitat de les Illes Balears, Cor de Mestres Cantaires de la UIB, Cor de Majors de la UIB, Cor de Dones de la UIB i Poema Harmònic.

El repertori que interpreten és majoritàriament música popular i tradicional de les Illes Balears, de Catalunya i d’arreu del món…, i dels compositors actuals. Al llarg dels anys han estrenat obres de F. Crespí, B. Bibiloni, E. Carrasco, D. Azurza, M. Brunet, I. Piera, J. Martorell, C. Reda, J. Domènech…

Freqüentment realitzen intercanvis amb altres corals i agrupacions instrumentals de característiques similars, la qual cosa els ha dut a Igualada, La Sènia, Lleida, Barcelona, Sant Sadurní d’Anoia, Eivissa, Ciutadella i a molts de pobles de Mallorca.

Han participat a les Trobades de Corals Infantils de Mallorca i el mes de maig de 2002 participaren en la XXXV Trobada de Corals Infantils de Catalunya. Han actuat en directe a TV3 al lliurament dels premis de l’Obra Cultural Balear; a l’encesa de llums de Nadal amb la Banda Municipal de Música de Palma; amb l’Orquestra Simfònica de Balears …. En la seva vessant més solidària han participat en la Marató de TV3 (desembre de 2003) i en concerts a benefici de la Fundació Campaner, Caritas, Aspanob…

Quant a la Coral Onzequinze (i en aquella ocasió preparada per Pilar Riera) cal destacar la seva participació en la interpretació del War Requiem de B. Britten a l’Auditòrium de Palma, juntament amb l’Orquestra Simfònica de Balears, la Coral i l’Orfeó Universitat de les Illes Balears, sota la batuta del mestre Víctor Pablo Pérez; i de la Tercera Simfonia de G. Mahler Actualment els directores de la Coral Onzequinze són: Esther Barceló i Santiago Francia.

La Coral Cincset està dirigida per Irene Gili i Lidia Fernández.

Irene Gili és diplomada en Magisteri Musical per la UIB; formació que va ampliar amb estudis de cant al Conservatori Municipal de Música de Barcelona i al Conservatori Professional de Música de les Illes Balears. Actualment és professora de música a l’escola de Son Carrió, i membre i solista de la Coral UIB i de Poema Harmònic.

Lidia Fernández Redondo, directora de la Coral Infantil Cincset de Joventuts Musicals de Palma i del Cor de Dones de la UIB. Mestra especialista de música. Títol superior de Cant. Formació en Pedagogia Musical i Direcció Coral. Cantaire i preparadora vocal de la Coral Universitat de les Illes Balears.

 

Ensayo-cincset-1

Coral Cincset

La Coral Vuitdeu està dirigida per Maria Gómez i Maria del Mar Tugores.

Maria Gómez, directora de la coral Vuitdeu, és mestra d’escola, titulada elemental de piano, amb formació en Pedagogia Musical Infantil i Màster en Audició i Llenguatge per la Universitat de Barcelona. Va ser membre fundador de l’Escola de Pedagogia Musical Ireneu Segarra i professora de música en aquesta escola entre 1982-86. Actualment és membre i cap de corda de la Coral UIB.

Maria del Mar Tugores Ferrer, directora de la Coral Infantil Vuitdeu de Joventuts Musicals de Palma. Mestra d’escola. Títol elemental de Viola. Formació en l’especialitat de cant al Conservatori de les Illes Balears fins a 6è de Grau mitjà, formació en dansa i teatre. Actualment està cursant els estudis de Pedagogia. Cantaire de Joventuts Musicals de Palma durant set anys i cantaire del Cor Studium Aureum durant vuit anys. És cantaire del Cor de Dones de la UIB.

Ensayo-vuitdeu-21

Coral Vuitdeu

La coral Onzequinze té dos directors titulars, Esther Barceló i Santiago Francia.

Esther Barceló és mestra i membre fundadora del grup vocal Cap pela, format l’any 1994, amb el qual ha enregistrat sis CDs i un DVD, i guanyat diversos premis musicals. A més és membre i solista de la Coral UIB i de Poema Harmònic.

Santiago Francia, pedagog musical, cantant i director de cors des de 1989. Dirigí les Corals Infantils de Joventuts Musicals de Palma de 1990 a 1995. Pertany al grup vocal Cap pela des de 1994, amb el qual ha guanyat diversos premis musicals. És membre de la Coral Universitat de les Illes Balears.

Ensayo-onzetreze-11

Coral Onzequinze