Trajectòria

Coral Universitat de les Illes Balears

Fundada fa 47 anys per Joan Company i un grup d’estudiants i professors de la nostra universitat, s’ha convertit en un exponent important de la música de les Illes Balears i en un referent coral clar en l’àmbit estatal. La Coral ha actuat en els principals teatres i auditoris d’Espanya (Barcelona, Madrid, València, Sevilla, Granada, Oviedo, la Corunya, Santa Cruz de Tenerife, Cuenca, Santiago…) i ha fet gires per Amèrica (Nova York i Washington) i Europa (Alemanya, Anglaterra, Àustria, Bèlgica, França, Grècia, Hongria, Itàlia, Polònia, República Txeca, Suècia, Suïssa…). Actualment, Núria Cunillera n’és la directora titular.

Amb la presència disciplinada i desinteressada de centenars de cantaires ha pogut assolir un repertori d’un milenar d’obres de tot el camp de la literatura coral universal, des del cant gregorià fins a la música contemporània: obres de compositors de les Illes Balears, música a capella de totes les èpoques i grans obres del repertori simfonicocoral (Passió segons sant Joan, Passió segons sant Mateu i Passió segons sant Marc de Bach; El Messies de Händel; La creació de Haydn; El pessebre de Casals; Stabat Mater de Dvorák i de Rossini; Atlàntida de Falla; Lobgesang, Die Walpurgisnacht, Elies… de Mendelssohn; Ivan el Terrible de Prokófiev; els rèquiems de Britten, Mozart, Brahms, Verdi, Fauré i Duruflé; Novena Simfonia de Beethoven; la segona i la tercera simfonia de Mahler; A Sea Symphony de R .V. Williams; Simfonia dels Salms de Stravinsky; Chichester Psalms de Bernstein; la primera audició a Espanya de Das Liebesmahl der Apostel de R. Wagner i misses de Bach (Missa en si menor), Haydn, Mozart, Schubert, Bruckner, Bonet, etc.).

La Coral ha col·laborat amb directors i cantants de renom (F. P. Decker, S. Mas, Víctor Pablo, C. Kalmar, T. Pinnock, N. Santi, K. Penderecki, P. Mielgo, Joan Pons, Maria Bayo, Teresa Berganza, Josep Carreras, Thomas Quasthoff…) i ha treballat amb les principals orquestres d’Espanya (Orquesta Sinfónica de Galicia, Orquestra Ciutat de Barcelona i Nacional de Catalunya, Real Orquesta Sinfónica de Sevilla, Joven Orquesta Nacional de España, Orquesta Sinfónica de Tenerife, Orquesta Ciudad de Granada, etc.) i d’Europa (The English Concert, I Fiamminghi, Camerata Anxanum, Orpheon Consort de Viena, etc.) i, especialment, amb l’Orquestra Simfònica Illes Balears, amb la qual actua amb molta freqüència cada temporada.

Ha estat guardonada a concursos corals de Tolosa, Atenes etc. i convidada a festivals de música importants (Europalia 8 de Bèlgica; Expo 1992 de Sevilla; X Festival Mozart de Madrid; XX Festival de Música Antiga de Barcelona; Festival Chopin d’Àustria, República Txeca i Polònia; Festival de Primavera de Budapest; 46 Semana de Música Religiosa de Cuenca; Festival Pau Casals de Prada; Semaines Musicales de Quimper, a França; 67è Festival de Joves Artistes de Bayreuth, a Alemanya). Ha rebut, entre d’altres, la menció al Premi Bartomeu Oliver de l’Obra Cultural Balear (1991), el Premio Importante de Diario de Mallorca (abril, 1999), el Premi Ramon Llull de les Arts del Govern de les Illes Balears (2002), Populars 2013 de la COPE, l’escut de la Ciutat de l’Ajuntament de Palma (2018) i la Medalla d’Honor del Conservatori Superior de Música de les Illes Balears (2018).

La Coral Universitat de les Illes Balears (fundada el curs 1976-77) ha aconseguit bastir tot un edifici coral que es fonamenta en tres pilars bàsics: a) formació: s’ha promogut un vertader centre de cant coral, amb deu corals filials; b) investigació: s’han esmerçat mitjans per a les activitats de recerca i promoció del patrimoni musical illenc i contemporani; i, finalment, c) divulgació: ha donat a conèixer el gran repertori simfonicocoral a la societat de les Illes Balears.

.