Trajectòria

La Coral Universitat de les Illes Balears, fundada fa quaranta-un anys pel seu director Joan Company i un grup d’estudiants i professors de la nostra universitat, s’ha convertit en un important exponent de la música de les Illes Balears i en un clar referent coral a nivell estatal. La Coral ha actuat en els principals teatres/auditoris d’Espanya (Barcelona, Madrid, València, Sevilla, Granada, Oviedo, A Coruña, Santa Cruz de Tenerife, Cuenca, Santiago…) i ha fet gires per Amèrica (Nova York i Washington) i Europa (Alemanya, Àustria, Bèlgica, França, Grècia, Hongria, Itàlia, Polònia, República Txeca, Suècia, Suïssa …).

Amb la presència disciplinada i desinteressada de centenars de cantaires, la Coral ha pogut assolir un repertori de més de set-centes obres de tot el camp de la literatura coral universal, des del cant gregorià fins a la música contemporània: obres de compositors de les Illes Balears, música a cappella de totes les èpoques i grans obres del repertori simfonicocoral (Passió segons Sant Joan, Passió segons Sant Mateu i Passió segons Sant Marc de Bach, El Messies de Händel, La creació de Haydn, El pessebre de Casals, Stabat Mater de Dvorak i de Rossini, Atlàntida de Falla, Lobgesang, Die Walpurgisnacht … de Mendelssohn, Ivan el Terrible de Prokofiev, els Rèquiems de Britten, Mozart, Brahms, Verdi, Fauré i Duruflé, la Novena simfonia de Beetthoven, la Segona simfonia de Mahler, A Sea Symphony de R.V.Williams, Simfonia dels salms d’Stranvinsky, Chichester psalms de Bernstein, primera audició a Espanya de Das liebesmahl der Apostel de R. Wagner i Misses de Bach (Missa en si menor), Haydn, Mozart, Schubert, Bruckner, Bonet, etc.).

La Coral ha col·laborat amb directors i cantants de renom (F. P. Decker, S. Mas, Víctor Pablo, C. Kalmar, T. Pinnock, N. Santi, K. Penderecki …, Joan Pons, Maria Bayo, Teresa Berganza, Josep Carreras, Thomas Quasthoff…) i ha treballat amb les principals orquestres d’Espanya (Orquesta Sinfónica de Galicia, Orquestra Ciutat de Barcelona i Nacional de Catalunya, Real Orquesta Sinfónica de Sevilla, Joven Orquesta Nacional de España, Orquesta Sinfónica de Tenerife, Orquesta Ciudad de Granada, etc.) i d’Europa (The English Concert, I Fiamminghi, Camerata Anxanum, Orpheon Consort de Viena, etc.). I especialment amb l’Orquestra Simfònica de Balears, amb la qual actua amb molta freqüència cada temporada.

Ha estat guardonada a concursos corals de Tolosa, Atenes etc. i convidada a importants festivals de música (Europalia 85-Bèlgica; Expo’92 de Sevilla; X Festival Mozart de Madrid; XX Festival de Música Antiga de Barcelona; Festivals Chopin d’Àustria, República Txeca i Polònia; Festival de Primavera de Budapest; “46 Semana de Música Religiosa de Cuenca”; Festival Pau Casals de Prada i Semaines Musicales de Quimper, a França etc.). Ha rebut, entre d’altres, la menció al Premi Bartomeu Oliver de l’Obra Cultural Balear (1991), el Premio Importante de Diario de Mallorca (abril, 1999), el Premi Ramon Llull de les Arts del Govern de les Illes Balears (2002) i Populars 2013 de la COPE.

La Coral Universitat de les Illes Balears (fundada el curs 1976-77) ha aconseguit bastir tot un edifici coral que es fonamenta en tres pilars bàsics: a) formació: s’ha promogut un vertader centre de cant coral, amb deu corals filials; b) investigació: s’han esmerçat mitjans per a les activitats de recerca i promoció del patrimoni musical illenc i contemporani; i, finalment, c) divulgació: ha donat a conèixer el gran repertori simfonicocoral a la societat de les Illes.

Cal destacar la seva actuació el passat mes d’agost al 67è Festival de Joves Artistes de Bayreuth a Alemanya, on oferí tres concerts.