Qui fou Joan M. Thomàs?
Publicada el 25/09/2020

Thomàs Sabater, Joan M. (Palma, 7 de desembre 1896 – Palma, 4 de maig de 1966)

És un dels músics més importants i, sens dubte, el més polifacètic, de la música mallorquina i balear: organista, professor, director de cor, crític, musicòleg, editor, escriptor, compositor i creador d’importants associacions i relitzacions musicals a l’illa de Mallorca.
L’any 1922 va començar la seva tasca com a crític i comentarista musical col·laborant a les revistes musicals Ritmo, Tesoro Sacro Musical, Revista Musical Catalana, Música Sacro-Hispana, The Chesterian, The Organ, Musical Opinion, Musique, L’orgue et les organistes, La Revue Musicale, Melos, Muzyka, The Musical Digest, Musical Courier, etc. També participà en el Diccionario de Música de l’editorial Labor, on va fer una aportació molt interessant sobre la música a les Illes Balears.
En 1924 organitzà a Palma la delegació de l’Asociación de Cultura Musical; en 1926 creà l’Associació Bach per a la Música Antiga i Contemporània, el comitè d’honor de la qual estava format per Béla Bartók, Manuel de Falla, Arthur Honegger, Maurice Ravel i Igor Stravinski, entre altres.
En 1930 va fundar el Comité pro Chopin a Mallorca per a commemorar l’estada del músic polonès a l’illa. L’esmentat comitè, del qual Joan M. Thomàs fou director i autèntic animador, estava format per membres tan rellevants com Adolfo Salazar, Joquín Turina, Manuel de Falla, Ernesto Halffter, Alfredo Casella, Federic Mompou, Igor Stravinsky, Richard Strauss, Pau Casals, Maurice Ravel, etc.
Les dues realitzacions més importants del Comité van ser:
– La creació del Festival Chopin de Valldemossa, en què participaren compositors com Manuel de Falla, Darius Milhaud, Ernesto Halffter, Felix Labunski…; intèrpretes com Arthur Rubinstein, Alfred Cortot, Pau Casals, Enrique Fernández Arbós…; orquestres com Orquesta Pau Casals de Barcelona, Orquesta de Cámara de Barcelona, Orquesta Sinfónica de Madrid.
– La publicació de la revista internacional de música Philharmonia (1929-1936), amb textos en català, castellà i francés.

A més a més, va fundar i va dirigir la revista Pax et Ars (1946-1947), butlletí i portaveu de la Capella Clàssica. En 1947 publicà el seu meravellós llibre Manuel de Falla en la isla, considerada l’obra més bella, amena i personal que s’ha escrit sobre Falla. Des de 1948, fou membre de l’Instituto Español de Musicología del Consejo Superior de Investigaciones Científicas.

Com a organitzador, l’empresa de més envergadura que va emprendre va ser la celebració del Festival Bellver, espectacle historicomusical que contava els episodis més importants de la història de Mallorca, i de la part musical del qual era també autor i director.

 

Un mes abans de la seva mort, el Ministeri d’Educació i Ciència li va concedir la Orden Civil de Alfonso X el Sabio. L’any 1974, l’Ajuntament de Palma el nomenà Fill il·lustre de la ciutat.
Paral·lelament a la creació del Comité pro Chopin, Joan M. Thomàs va fundar, a finals de 1931, la seva gran obra: la Capella Clàssica, agrupació coral que sota la seva direcció mantingué una categoria internacional i una perfecció extraordinària. No obstant això, la seva tasca com a director de cor fou més ampla, atès que va fundar l’Orfeón de Deià (1929), el Cuarteto Vocal de Cámara (1931), la Coral Santa Cecília de Llucmajor (1938) i els conjunts de cambra Cuatro de Empezar (1948) i Coro Hispánico de Mallorca (1950).
La Capella Clàssica va fer el seu primer concert al segon Festival Chopin, celebrat a la Cartoixa de Valldemossa (1932), juntament amb el pianista Arthur Rubinstein. Tant Manuel de Falla com Joaquín Rodrigo, Conrado del Campo o Xavier Montsalvatge, entre altres, consideraren la Capella com una de les corals més importants d’Espanya en el seu moment. En 1946, Montsalvatge escrigué a la revista Música «La música coral en España no cuenta con otro conjunto mejor preparado y con más nobles ambiciones que éste. Es seguro que ningún coro posee una tal variedad de obras en estudio y que ninguno tiene un director como Juan Maria Thomás, compositor de grandes vuelos y de conocimientos artísticos tan avanzados». Falla, —gran amic de Thomàs, el qual el convidà a passar dos hiverns a Mallorca (1933 i 1934)—, fou director d’honor de la Capella, que dirigí en més d’una ocasió i a la qual va dedicar la seva Balada de Mallorca (versió coral de la Balada en fa major op.38 de Frederic Chopin, i lletra del poeta català Jacint Verdaguer).

La producció musical de Thomàs —part de la qual està editada a Espanya, França i Estats Units— es pot classificar en tres grans apartats: música instrumental, música coral i música vocal-instrumental. Quant al gènere coral, Thomàs és un dels millors compositors espanyols del segle XX. Les seves obres, en general de grans dificultats interpretatives i tècniques, reflecteixen un domini de l’instrument vocal i un profund coneixement de la litertura coral de totes les èpoques. El llenguatge compositiu de Thomàs mostra clares influències impressionistes, neoclàssiques i neonacionalistes, així com la utilització de recursos motívics d’inspiració gregoriana o del material folklòric autòcton, però les seves obres estan impregnades d’un estil personal i sincer, alhora que original i modern.

Joan Company Florit

Bibliografia:
Company Florit, Joan: «Joan M. Thomàs». En Tres Músics Mallorquins. Conselleria d’Educació i Cultura del Govern Balear. Palma. 1985

Deixa un comentari

* Camps obligatoris

captcha

Please enter the CAPTCHA text