Penderecki i la Coral Universitat de les Illes Balears
Publicada el 30/03/2020

Sens dubte, Krzysztof Penderecki (1933-2020) és un dels més grans músics de finals del s. XX i el compositor més reconegut i reclamat d’aquest segle. Artista sincer i honest amb el seu llenguatge creatiu, va beure de la tradició clàssica i  rebé  influències d’I. Stravinski, A. Webern, P. Boulez … però, sobretot, sempre ha mostrat una veneració i admiració per l’obra musical de J. S. Bach.

La Coral Universitat de les Illes Balears, al llarg dels 43 anys de vida artística, ha tingut l’oportunitat i l’honor d’haver estat dirigida, en diverses ocasions, per compositors de reconegut prestigi internacional a escenaris de Barcelona i Brussel·les: Ernesto Halffter (Psalmi), Joan Guinjoan (In tribulatione mea invocavi Dominum), Cristobal Halffter (Dona nobis pacem), entre d’altres.

Però una ocasió especial i una fita important per al nostre creixement coral fou la invitació i l’actuació, l’any 2008, al 57è Festival Pau Casals a Prada (França). El diumenge dia 10 d’agost de 2008, després d’haver actuat tres dies abans a la catedral de Toulouse, la Coral actuà a l’església de Sant Pere de Prada sota la batuta d’un dels grans noms de la composició: Krzysztof Penderecki.


 

 

Vaig dirigir la primera part del concert (amb un repertori eclèctic d’arreu del món i també amb obres d’autors mallorquins) i Penderecki dirigí la segona part del concert amb un programa dedicat a la música polonesa:

Amen (a 8 v. m.) de Henryk Górecki (1933)
Benedictus (a 4 v. i.) de Penderecki (1933)
Agnus Dei  (a 8 v. m.) de Penderecki (1933)
Izhe xeruvimy (‘Cant dels querubins’)  (a 10 v. m.) de Penderecki (1933)

Cantar les obres del mestre polonès fou tot un repte per a la nostra Coral i una oportunitat d’interpretar obres a capella d’un dels grans creadors del s. XX i XXI. Però, el millor fou cantar sota la seva batuta i conèixer de
primera mà la interpretació i el significat de les obres a interpretar.
Penderecki escriu molt bé per a cor i la seva cal·ligrafia és molt clara, si bé la seva música no és fácil. Possiblement, per a la Coral és la música a capella més difícil que hem treballat mai.

Per a mi estudiar la seva música fou i és un privilegi. A més, vaig descobrir que la música coral ocupa una part molt important del seu catàleg. Aquesta realitat o circumstànciaencara el fa més gran, ja que són molt pocs els compositors que, conreant tots els gèneres  musicals (simfònic, operístic, cambrístic, cinematogràfic, etc), prestin atenció a la música coral com ho fa Penderecki, tant en qualitat com en quantitat.

Gràcies, Mestre!

Joan Company, director fundador de la Coral Universitat de les Illes Balears.

 

Deixa un comentari

* Camps obligatoris

captcha

Please enter the CAPTCHA text