Nadal és mel!, cantar i menjar és l’eix sobre el qual gira la nostra manera pròpia de celebrar Nadal i les dues coses es fan amb sentiment
Publicada el 12/12/2017

Sense cap dubte l’amor per la nostra cultura és el que agermana la família de Corals de Universitat de les Illes Balears amb l’actor i escriptor manacorí Toni Gomila. Després d’un seguit de col·laboracions fructíferes de la Coral Universitat de les Illes Balears i Gomila, que uniren les arts de la música i la paraula amb molt bon resultat i sintonia, ens hem aventurat a convidar-lo a conduir el concert de Nadal d’enguany. Tot un plaer poder comptar amb la seva professionalitat i energia per convertir el concert de l’any per excel·lència de la nostra família coral en un dia inoblidable per a grans i petits.

 

– “Això és Nadal” és el títol escollit per al concert i imagino que té per a vostè moltíssimes connotacions, què és Nadal per a Toni Gomila?

Nadal és mel! A mi no m’embafa Nadal, supòs que en tenc un record d’infantesa molt agradable i ara el veig reflectit en cada una de les celebracions. No venc de família festiva, som pocs i ens veim pràcticament cada dia amb la majoria, però dedicar un temps de l’any a un retrobament és una bona manera de fer net l’esperit. No m’afecta gens l’obsessiva ànsia comercial, ni la malenconia evident de les dates assenyalades. Per a mi, veure com anam avançant en el lloc que ocupam a la taula el dia de Nadal no ho veig com un motiu d’angoixa ni una amenaça, és la vida mateixa, i m’agrada veure en els nebots i fills la mateixa il·lusió, innocència i goig de quan n’érem nosaltres els protagonistes. Nadal és per als infants, i el goig d’aquests dies és gaudir-los, la resta és evident que és l’escenografia imprescindible d’aquest acte.

– Per a la família de Corals de la Universitat de les Illes Balears és tot un luxe poder comptar amb la seva col·laboració al concert més especial de l’any, en què consisteix aquesta col·laboració?

Crec que és més aviat al revés, el luxe i el gust és meu. La importància i el protagonista del concert són la música coral i els cantaires, la meva funció serà la de donar fluïdesa a l’acte i aglutinar-ne tots els elements: música, informació i objectiu solidari. Prenem de base la immensa cultura popular que envolta les celebracions nadalenques a la nostra terra i l’oferim de manera que sigui útil per recordar, si és que cal, que l’eix sobre el qual gira la nostra manera pròpia de celebrar Nadal és cantant i menjant, i que totes dues coses es fan amb sentiment, d’una banda el goig de cantar o escoltar, el gaudi de la música i de l’altra, el plaer del menjar, que cap dels dos seria possible si no va acompanyat d’un sentiment ben sincer: el de tenir presents aquells que no tenen prou aliments ni motius o alegria per cantar. Dit així sona a frase feta nadalenca i aquesta serà la tasca, intentar que els participants, públic i cantaires, copsin aquest sentiment, convertir la retòrica en expressió d’una emoció sincera.

– Toni Gomila escriu i interpreta, també canta?

Gens! Una vegada ho vaig demanar als reis i me respongueren que no es veien amb cor de fer-me cantar bé.

– Ja ha treballat en diverses ocasions amb la Coral de la Universitat de les Illes Balears, què li aporta el món coral amateur a un actor professional com vostè?

Anem a definir els termes, que sovint confonem amateur amb el qui no cobra per fer la feina. El món dels cantants trob que és dels més exigents que hi pugui haver. Després de participar en assajos de la Coral UIB i dels concerts que hem fet, m’ha reportat un aprenentatge de la dificultat de fer avenir tantes veus a la recerca d’un so únic. No és qüestió de cantar a l’uníson, és un tema de cantar tots junts, d’ésser-hi en cos i ànima. I això vol d’una disciplina i un respecte enormes. Jo me sent molt honorat de la confiança que tant en Joan Company com els cantaires em donau, molt.

Al concert de Nadal la il·lusió dels més petits se’ns aplega una mica a tots. Esperam que aquest any Toni Gomila s’emocioni amb nosaltres entonant junt a més de 600 veus el tradicional Adeste Fideles.

Moltes gràcies!

Deixa un comentari

* Camps obligatoris

captcha

Please enter the CAPTCHA text