Mestres i Polissons
Publicada el 21/05/2013

El Cor de Mestres Cantaires de la UIB, aquesta temporada, s’ha llençat de cap a l’aventura polifònica de cantar música del Renaixement. Per això contactaren amb nosaltres, un grup d’intèrprets de flauta de bec que ja portam uns anys amb la curolla de tocar música del XV i del XVI, a la qual hem afegit aquests darrers temps música de l’Edat Mitjana de l’entorn català.

El nostre grup, Polissonia, va nèixer com a grup d’estudi. Alumnes de Romà Escalas, que va venir a Mallorca mensualment durant un bon grapat d’anys per tal d’introduir-nos dins el món de la música antiga, del qual érem tots uns apassionats. Aquell grup inicial comptava amb la coordinació i l’organització de Francesc Crespí. Tots dos, Romà i Francesc, estaven involucrats aleshores en la recerca sobre l’obra de Pau Villalonga, mestre de capella de la Seu, que finalitzà amb la transcripció de las partitures publicades al 2008 a càrrec d’Escalas, i amb l’enregistrament primer de la Missa de Villalonga per Poema Harmònic (sota la direcció de Joan Company).

Inicialment el nostre camp d’estudi se centrà en música de finals del XV i del XVI, sobretot música dels cançoners hispànics i dels grans mestres del segle d’Or: Cristóbal de Morales, Francisco Guerrero i Tomás Luis de Victoria. Posteriorment ens decantàrem per estudiar bona part del Cançoner de Montecassino (que reuneix la música de la cort aragonesa a Nàpols) i autors del XV com Guillaume Dufay.

Després, la commeració del 800è aniversari del naixement de Jaume I ens portà a interpretar música coetània del nostre Rei. I així actuàrem al Museu de Mallorca (2008), fent també la cloenda al Festival de Música Antiga de Palma al 2011. És en aquesta época que, al grup inicial (Eugeni Canyelles, Francesc Cubells, Bàrbara Duran, Lluc Mas i Francesc Huguet) s’hi afegí Francesca Suau, encarregada de la part vocal. Al Museu de Manacor i altres indrets hem presentat també el taller de danses renaixentistes, on ensenyam a ballar danses històriques amb acompanyament en directe.

L’experiència de tocar amb el Cor de Mestres Cantaires de la UIB (Sa Màniga i Parròquia de l’Encarnació) ens ha permès treballar com a autèntics ministrils del Renaixement, cosa que podem fer poc perquè no comptam amb massa cors disposats a encarar aquest repertori. Ara podem dir que l’experiència ha estat un encert, on hem combinat el consort de flautes de vuit peus amb el de quatre i percussió. Pilar Riera, directora del cor, ha actuat com a implecable mestra de capella.

Esperam, doncs, poder realitzar altres projectes en el futur de manera conjunta.
Durant el temps de les nostres trobades, no hem pogut aclarir, al cap i a la fi, quina formació ha estat la més polissona. Nosaltres, com el cor, també som mestres de professió. “Mestres i polissons”.

Bàrbara Duran
Membre del grup instrumental Polissonia

Deixa un comentari

* Camps obligatoris

captcha

Please enter the CAPTCHA text