Entrevista a Josu Elberdin
Publicada el 26/03/2018

Fa alguns dies vàrem tenir el privilegi de poder gaudir de la presència de Josu Elberdin, director, músic i compositor, en el marc del Taller de Música Coral en el qual les Corals Infantils de la UIB participaren com a cor pilot. Tant els cantaires com els directors assistents al curs varen fruir molt dels seus ensenyaments, i varen viure moments màgics que ens demostraren, una vegada més, el paper rellevant de la música en la construcció d’un futur millor per a tots.

Josu Elberdin neix el 1976 a Pasaia (Guipúscoa). Cursa els estudis musicals al Conservatori de Grau Mitjà Pasaia Musikal, on obté els títols de Professor de Piano i Cant. És al seu torn diplomat en Educació Social per la UPB el 1997. Des de 2000 és professor a l’Escola de Música Municipal de Pasaia, on imparteix diferents assignatures i col·labora amb diferents agrupacions instrumentals i corals, a manera de director o pianista correpetidor. És, a més, organista titular de la parròquia de la Mare de Déu del Carme de Trintxerpe (Pasaia) des de 1991. Imparteix seminaris i cursos de direcció coral infantil i adulta d’àmbit nacional i internacional, i destaquen les seves visites a països com Indonèsia, França, Bulgària o Colòmbia, i al seu torn exerceix de jurat en concursos corals i de composició d’àmbit nacional i internacional. Cal destacar sobretot la seva tasca en el camp de la composició.

L’hem volgut conèixer millor i hem tingut l’oportunitat de poder conversar amb ell.

  1. Coneixíeu l’existència de la Coral UIB i les seves corals filials, en especial les Corals Infantils? Coneixia l’existència de la Coral UIB per Joan Company, el seu director fundador. Sabia de la seva gran tasca i el seu recorregut musical i vital al llarg d’aquests anys. De les Corals Infantils, en tenia referències per na Lidia Fernández, una de les directores, i, sabent com fa feina na Lidia, estava convençut que la preparació de les Corals Infantils seria meravellosa. Havent conegut després tot l’equip de directors, l’afirmació no ha fet més que assegurar i acréixer la convicció del bon treball plantejat.

 

  1. Com valorau la vostra experiència a Mallorca en el Taller de Música Coral? Meravellosa. L’acollida dels alumnes va ser molt propera, cosa que s’agraeix molt. A més, haver tingut l’oportunitat de fer feina amb les corals planter de la Coral UIB i haver-los pogut plantejar algunes idees per seguir el seu camí musical va ser tot un encert. Les cares dels nins al concert de diumenge són el resum d’un cap de setmana intens, però ple d’idees, ganes, actitud i energia. Els seus pares varen poder veure el treball que havíem desenvolupat durant el cap de setmana i, fins i tot, els en vàrem fer partícips cantant i ballant en alguna peça. Només esper haver pogut col·laborar perquè la vida coral de l’illa romangui forta i sana, amb ganes d’encarar un futur prometedor.

 

  1. La família de corals de la Universitat de les Illes Balears ha anat creixent en aquests quaranta anys al voltant de valors que sabem que aporta la música coral a les nostres vides, quins en destacaríeu? El més important, i en Joan ha treballat perquè fos així durant aquests quaranta anys, és el sentiment de família i de pertànyer a quelcom que no és només musical, sinó que abraça molt més. La música és un mitjà per aconseguir que les persones siguin més íntegres, però, si no es treballen altres aspectes, hi ha el risc que l’esforç quedi en no res. La família i el sentiment de formar part d’un grup com les corals de la UIB comporten que l’esforç, la disciplina, la tenacitat, la il·lusió, l’alegria, la germanor… siguin actius molt importants, però que el «nosaltres» sigui el que aglutini tot això. Veure que els nins de cada grup miraven la següent coral amb ulls de «Jo hi vull ser cantant», significa i resumeix perfectament tota aquesta conjunció de valors, i demostra que la idea fonamental d’en Joan dona molt bons fruits.

 

  1. Les Corals Infantils de la UIB han gaudit moltíssim de la vostra feina, tots estaven entusiasmats, sembla que és fàcil entusiasmar-se amb en Josu Elberdin… Jo només els he ajudat a seguir un camí que ja fan ells. He intentat transmetre que amb la música coral la vida val més la pena i que la imaginació és un gran vehicle per fer aquest camí més agradable. Ha estat un vertader luxe poder somriure i compartir música i experiència amb ells i els seus directors.

 

  1. Quins són els vostres propers compromisos? Tenc diversos encàrrecs per lliurar i en les pròximes setmanes aniré a Ourense a fer feina a Ourencanto, amb més de 400 al·lots sobre l’escenari, i després visitaré les Illes Canàries amb l’Asociación Canarias Canta, per fer un monogràfic sobre la meva obra. He fet la promesa també que escriuré alguna cosa per a la Coral UIB.

Deixa un comentari

* Camps obligatoris

captcha

Please enter the CAPTCHA text