Commemoració any Wagner
Publicada el 18/06/2013

Richard Wagner, l’artista que per a molts és considerat el major geni de la humanitat, nasqué el 22 de maig de 1813. Aprofitant la celebració del bicentenari, hem recuperat del nostre fons sonor l’enregistrament en directe del concert que oferí la Coral Universitat de les Illes Balears al Teatro Auditorio de Cuenca el 4 d’abril de 2007.

Allà, dins la programació de la “46 Semana de Música Religiosa de Cuenca”, la nostra Coral interpretà Das Liebesmahl der Apostel (L’àpat dels apòstols) conjuntament amb la Joven Orquesta Nacional de España i dirigits per Lutz Kölher, una de les obres més infreqüents de Wagner i, probablement, aquest recital representà una de les primeres audicions íntegres, si no la primera, a Espanya de l’esmentada obra simfonicocoral.

Dues són les característiques o trets més peculiars d’aquesta curiosa composició wagneriana:

a) L’obra està escrita únicament per a cor masculí i orquestra, amb la particularitat que el cor està dividit o distribuït en tres grups o seccions, o sigui que hi ha moments en què es canta a dotze veus.

b) L’obra consta de dues parts ben diferenciades: la primera s’inicia amb un llarg i molt difícil moviment a capella que dura aproximadament uns setze minuts, per a continuació, i sense interrupció, donar pas a la segona part amb l’entrada del tutti orquestral i les veus del cor masculí.

Aquest enregistrament —només de la primera part a capella— és el nostre sincer i humil homenatge a la celebració de l’Any Wagner. L’encàrrec i el muntatge d’aquesta partitura han estat un dels reptes més difícils i un dels majors compromisos de la Coral al llarg de la seva història; però, el resultat final del concert, amb l’enregistrament en directe, i la satisfacció d’haver-nos enfrontat a tal projecte, creim que va valer la pena i compensà l’esforç realitzat, sobretot per a un cor amateur.

Sens dubte, atesa la complexitat formal i coral, a més de la dificultat vocal i musical de l’obra, s’explica la infreqüència d’aquesta obra en els circuits concertístics d’arreu del món.

Joan Company
Director-fundador de la Coral UIB

Deixa un comentari

* Camps obligatoris

captcha

Please enter the CAPTCHA text

  1. pep matas ha dit:

    Crec que és l’obra més difícil que hem montat mai.
    Va esser una experiencia molt interessant.