Director

Joan Company, director-fundador de la Coral Universitat de les Illes Balears

Joan Company (Sant Joan, Mallorca) és un dels directors amb més presència en els més importants circuits corals d’Espanya; ha dirigit entre d’altres: Orfeón Donostiarra, Coro Nacional de España, Coro de Radio Televisión Española, Coro de la Comunidad de Madrid, Coro da Camera Italiano … i ha estrenat obres corals de D. G. Artés, J. Busto, J. Domínguez, A. Martorell, A. Parera Fons, J. Vila, J. L. Turina, etc. També, amb l’Orquestra Simfònica de Balears, ha estrenat obres d’A. Martorell, J. Martorell i J. Valent.

Entre d’altres, ha dirigit l’Orquesta Sinfónica de Asturias, Orquesta de Cámara Reina Sofía, Joven Orquesta Nacional de España (de la qual fou director assistent en la producció de L’Atlàntida de Falla), Orquestra de la Universitat de Portland (Oregon, EUA), Camerata Anxanum (Itàlia), Orpheon Consort de Viena, Orquesta Sinfónica de Galicia… A més ha col·laborat amb directors com: T. Pinnock, Víctor Pablo, S. Mas, J. Pons, F. P. Decker, A. Zedda, A. Ros Marbà, C. Hogwood, M. A. Gómez Martínez, K. Penderecki, N. Santi, J. López Cobos, T. Koopman, R. Egarr, E. Inbal, D. Slobodeniouk, L. Maazel …

Director

Des de l’any 1999 és el director artístic del Coro de la Orquesta Sinfónica de Galicia (OSG), amb el qual ha preparat un extens i variat repertori simfonicocoral (entre d’altres, totes les simfonies de Mahler), operístic (Mozart, Donizetti, Rossini, Txaikovski, Puccini, Verdi, Wagner …) i a capella, que ha permès al Cor de la OSG participar en ambiciosos muntatges artístics d’alt nivell, i, a la vegada, promoure un projecte coral amb la creació de los Niños Cantores de la OSG (2000) i del Coro Joven de la OSG (2005).

Però la seva faceta coral més reconeguda és la de director fundador de la Coral Universitat de les Illes Balears (1977), amb la qual ha aconseguit importants reconeixements artístics tant a les Illes com a la península i a l’estranger: creació de les corals filials (deu agrupacions); premis en concursos corals (Tolosa, Atenes…); actuacions a les principals sales de concert d’Espanya i a importants festivals d’Europa i d’Amèrica; col·laboracions amb les orquestres més importants d’Espanya i d’Europa; enregistraments discogràfics; divulgació del patrimoni coral de les Illes…:  per exemple, amb el grup Poema Harmònic i sota la seva direcció, ha sortit al mercat l’enregistrament de la Missa de Pau Villalonga (+1609), primer Mestre de Capella de la Catedral de Mallorca.

Llicenciat en Història General, estudià direcció coral amb P. Cao, M. Cabero i O. Martorell (amb cursos a Espanya, França i Bèlgica). Professor de música d’institut (essent el número 1 de la seva promoció, 1985). Treballa a la Universitat de les Illes Balears (UIB) com a director de la Coral UIB, del grup de cambra Poema Harmònic i de la Partituroteca i Centre de Documentació Musical de la UIB; és també fundador, director i professor dels Cursos Internacionals de Música de la UIB (1977) i de les Colònies Musicals d’Estiu a les Balears (1995). Ha publicat nombrosos estudis i articles sobre música i músics de les Balears en llibres, enciclopèdies i revistes especialitzades; també ha col·laborat amb institucions musicològiques espanyoles i estrangeres.

D’entre les distincions rebudes cal esmentar el Premi Rotary Mallorca (Humanitats 1995-96) i el Premi Rotary Ramon Llull (2011), per «l’extraordinària tasca d’ensenyament i divulgació de la música coral», i el Premi Gabriel Alomar 2001,  de l’Obra Cultural Balear.

Recentment, fou convidat al 51è Festival Internacional de Cant Coral de Barcelona, on dirigí en el Palau de la Música Catalana l’obra El mirador, per a cor i orquestra, de Josep Vila.