Terra endins Op. 65, Antoni Torrandell
Publicada el 05/11/2013

Música: Antoni Torrandell
Lletra: Guillem Colom
Descarrega la partitura aquí

Amb motiu del cinquantenari de la mort del compositor mallorquí Antoni Torrandell (1881-1963), la Partituroteca i Centre de Documentació Musical de la UIB vol retre un homenatge a aquest insigne compositor inquer.

El primer d’ells serà el dimarts dia 26 de novembre a les 20 hores a la sala d’actes de l’edifici Sa Riera on el catedràtic de musicologia de la Universitat d’Oviedo i especialista en Torrandell, Ramon Sobrino, impartirà una conferència sobre el músic, i la soprano Fanny Marí interpretarà cançons per a veu i piano. Clourà l’acte la Coral Universitat de les Illes Balears amb la interpretació de Terra Endins (op. 65), obra amb textos del poeta de l’Escola Mallorquina, Guillem Colom i Ferrà (1890-1979).

Tot i que l’obra d’Antoni Torrandell està integrada especialment per composicions per a teclat (piano i orgue), música orquestral i obres per a diversos conjunts de cambra, trobam quatre obres de polifonia coral a cappella una de les quals és Terra endins (4 v. m.). L’obra s’inspira en un text que remet a les arrels mallorquines de l’autor, utilitzant poesia d’autor reconegut.

Terra endins destaca per l’elaborat i sobri contrapunt que utilitza en la construcció. Escrita a manera de fuga tonal, el tema és exposat per les sopranos i imitat per contralts, tenors i baixos sense utilitzar altre material melòdic que el presentat inicialment. L’autor usa com a desenvolupament l’alternança de successives seccions amb combinacions distintes de dues o tres veus amb les quals proposa diferents plànols tímbrics i expressius. Torrandell reserva l’encontre de les quatre veus per als moments de major intensitat dramàtica, i finalment torna a agafar l’exposició per preparar el final amb una impressionant reafirmació del tema en octaves paral·leles. L’estricte i exigent treball contrapuntístic i harmònic de l’obra no fa concessions a lectures superficials i requereix un grup coral sòlid i vocalment preparat.

Capella Clàssica

Joan Mª Thomàs i los cantaires de la Capella Clàssica al Torrent de Pareis

Aquesta obra fou estrenada el 15 de juny de 1955 al Teatre Principal de Palma per la Capella Clàssica de Mallorca, dirigida per Joan Maria Thomàs.

Jarajà Morey Suau
Cantaire de la Coral UIB
Coordinadora de projecció d’activitats de la Partituroteca i Centre de Documentació Musical de la UIB

Fotografia de portada de PSM Inca
Fotografia de la Capella Clàssica de la guitarra balear

Deixa un comentari

* Camps obligatoris

captcha

Please enter the CAPTCHA text