In memoriam del mestre Luis Remartínez
Publicada el 09/01/2015

La Coral de la UIB i el seu director fundador Joan Company volen manifestar el seu més dolgut condol per la lamentable pèrdua de Luis Remartínez. Al llarg de la seva trajectòria musical i, en concret, del seu pas per Mallorca, sempre havíem mantingut bones relacions i nombroses col·laboracions que feia que el tinguéssim considerat com una persona propera i bon amic de la Coral.

L’any 1989, fou el director d’orquestra a qui s’encarregà la posada en marxa, de manera professional, del que en un inici s’anomenava Orquestra de Balears Ciutat de Palma. Ja des del seu inici s’interessà perquè la Coral formàs part del seu programa musical col·laborant amb l’orquestra. Tal circumstància, en aquella època, representava una nova oferta musical per al públic illenc que aleshores es forjava la seva cultura musical per assistir als concerts i escoltar les obres que interpretava una orquestra simfònica. L’interès de Remartínez per oferir obres dels grans clàssics amb acompanyament coral i d’anomenats solistes féu créixer l’interès, entre el melòmans illencs, per aquells concerts que guanyaren en brillantor i provocaren noves sensacions i emocions en el públic, gràcies a les acurades interpretacions tant dels músics de l’orquestra com dels cantaires de la Coral de la UIB. D’aquesta manera, nosaltres, cantaires, els qui hi eren i ho recorden, vam experimentar la joia de la sensibilitat per la bona música integrada dins una orquestra, ja que fins aleshores, sols havíem experimentat la música coral a capella.

Quasi es podria dir que es convertí en un costum el fet de veure anualment publicada, al programa de la OSB, la col·laboració destacada de la Coral de la UIB. Recordarem les primeres interpretacions a Mallorca de la Passió segons Sant Joan de Bach a l’Auditorium de Palma i a l’església de Sineu, plena de gom a gom, Un Rèquiem alemany de Brahms, l’Stabat mater de Rossini a Palma, a l’Auditorio Nacional de Música de MadridLa vida breve de Manuel de Falla, El Pessebre de Pau Casals, els concerts de Balears es presenta, tant al Moll de la Riba de Palma com a la plaça de la Catedral de Barcelona, als Vivers de València, juntament amb artistes com Joan Pons i Maria del Mar Bonet.

No deixa de ser curiosa la petició que ens va fer aquest estiu passat (quan ja sabia de la seva malaltia) de col·laborar amb ell en aquesta temporada 2014-2015 de concerts de l’OSB, en la interpretació d’una obra estimada per ell i que ja havíem interpretat sota la seva batuta: La Creació de Haydn,  com si fos un desig de voler un món millor creant-ne un de nou. El IX concert del programa de la Simfònica de les Illes Balears, el proper 26 de febrer de 2015, La creació  de F.J. Haydn, amb la Coral de la UIB i els solistes Felicitas Fuchs, Alain Damas i Tomeu Bibiloni, que havia de ser sota la batuta de Luís Remartínez, ja no serà el mateix. Ben segur que entre nosaltres estarà present el seu esperit que farà giravolts entre les notes musicals.

Sempre ens quedarà el seu somriure afable i el seu mestratge simpàtic i proper envers el nostre col·lectiu donant contínuament proves de la seva bonhomia. El mantindrem sempre viu i present dins les nostres memòries.

Coral Universitat de les Illes Balears

 

Deixa un comentari

* Camps obligatoris

captcha

Please enter the CAPTCHA text