Coral UIB, Corals filials: 36 anys d’aprenentatge, satisfaccions i gratitud
Publicada el 05/03/2013

Des de l’any 1977, en què la Coral Universitària es va fundar fins avui, han passat trenta-sis anys, els mateixos que jo he viscut amb ella.

Durant aquets anys, la CUIB ha estat per a mi un element dinamitzador, aportant elements decisius per completar la meva formació musical.

Per una part, com a cantaire, des de la corda de sopranos, he tingut l’ocasió d’aprendre coneixements de tècnica vocal, d’interpretar obres de diversos compositors, tant clàssics com moderns, d’arreu del món, i dedicar als compositors mallorquins tota l’atenció que es mereixen. També he tingut l’ocasió de viatjar i visitar ciutats com Viena, Budapest, Brussel·les, Atenes, Estocolm, Nova York, Washington… i actuar en importants sales de concerts com el Palau de la Música Catalana, l’Auditori Nacional de Madrid, l’Auditori Manuel de Falla de Granada, el Teatre de la Maestranza de Sevilla, el Palacio de la Ópera a A Coruña o el Kennedy Center a Washington per citar-ne algunes, i per últim, cantar amb orquestres sota la direcció de prestigiosos directors, de renom tant nacional com internacional.

Per altra banda i gràcies a la seva vessant didàctica, he pogut aprendre i formar-me en el camp de la direcció coral, participant en els cursos que, organitzats per l’Aula de Música de la UIB, s’han impartit any rere any, i en els quals he rebut coneixements d’il·lustres directors nacionals i estrangers. Aquesta formació m’ha permès dirigir diverses corals: l’Orfeó UIB i la Coral Juvenil de Joventuts Musicals (JM) de Palma.

A més del caire estrictament formatiu, la Coral m’ha aportat satisfaccions en molts altres àmbits: he conegut molts de cantaires entre els quals es troben alguns dels meus millors amics a més de poder compartir amb ells tants i tants moments emocionants: concerts memorables com el meu primer concert interpretant la Missa en Do d’A. Bruckner, el Rèquiem de Mozart en el 10è aniversari de la Coral, el concurs de Tolosa, El Messies de Haendel a Roma, La Creació de Haydn a Oviedo, la simfonia Lobgessang de Mendelssohn a A Coruña o el tradicional concert de Nadal amb tota la família coral. Però, un record inoblidable per a mi és la Passió de S. Mateu de Bach l’any 2000, a l’església de S. Francesc de Palma, interpretada per la CUIB, la Coral Juvenil de Joventuts Musicals de Palma i l’English Concert, dirigits des del clavecí per Trevor Pinnock.

Sortint una mica d’allò estrictament personal, crec que la Coral ha estat, per als qui hem cantat, escola de companyerisme, de disciplina alegre i compartida, de responsabilitat individual i col·lectiva, d’aprenentatge musical i humà, de treball seriós.

Vull agrair als cantaires i excantaires de la CUIB, Orfeó i Coral Juvenil, tant la seva paciència amb mi com l’oportunitat d’aprendre amb ells. Gràcies a tots.
Finalment vull parlar del director i fundador de la CUIB, Joan Company. Ell ha estat l’ànima de la Coral, ha sabut conservar i augmentar la il·lusió per dur la Coral per camins de contínua millora, d’exigència amable i recompensada, de maduresa musical, a pesar de la joventut i l’amateurisme de la majoria dels cantaires. Ell ha aconseguit que la nostra coral sigui una de les capdavanteres dins el nostre panorama musical, i ben apreciada en ambients de reconegut prestigi i mantenir units en un objectiu comú persones dispars i amb motivacions ben diverses, i aquesta tasca comuna no ha estat altra que fer bona música i gaudir-ne.

Gràcies, Joan, per haver estat el meu mestre, gràcies perquè cada dia d’assaig i cada concert he après qualque cosa nova i mai de forma rutinària, gràcies per la teva fidelitat, la confiança depositada en mi, i, sobretot, per la teva amistat i el teu exemple. Per tot això i per molt més sempre tindràs el meu respecte i admiració. Gràcies, Joan!!

Concepció Oliver Roca
Directora de l’Orfeó UIB i la Coral Juvenil de Joventuts Musicals de Palma

Deixa un comentari

* Camps obligatoris

captcha

Please enter the CAPTCHA text