Una ullada illenca al món de la composició coral
Publicada el 28/05/2013

Estrenes en el 25è aniversari de la Coral Universitat de les Illes Balears

Si el naixement del moviment orfeònic a Mallorca, iniciat per la Capella de Manacor (1897) a finals del segle XIX, suposà el resorgiment de la música coral per diferents contrades de l’illa, l’aparició de la Capella també comportà un incipient desvetllament de la creació musical en els nostres compositors.

Però, el que més va fer per la revalorització i divulgació del repertori autòcton en el món coral mallorquí fou el polifacètic —director, compositor, organista, escriptor, animador/organitzador— Joan Maria Thomàs (1896-1966). Ell espigolà els arxius musicals (Pau Villalonga, el Cant de la Sibil·la…), estudià els nostres autors (Miquel Capllonch, Andreu Gelabert, Antoni Noguera …), realitzà transcripcions i revisions de cançons populars, i, sobretot, estimulà compositors novells que poguessin estrenar la seva música amb la Capella Clàssica de Mallorca (1932-1964): Bartomeu Oliver, Jaume Mas Porcel, Antoni Torrandell, Baltasar Samper, el mateix Thomàs… Crec que Thomàs, allà pels anys trenta, ja havia iniciat la relació o el maridatge entre l’instrument coral i el compositor, fenòmen que molts de nosaltres descobrirem o valorarem, allà per la dècada dels setenta o vuitanta, a partir de les experiències i resultats duts a terme pels països nòrdics d’Europa, especialment per Suècia i tota la seva escola coral.

Aquí i ara, i des dels seus orígens, la Coral Universitat de les Illes Balears ha tingut entre un dels seus principals objectius programàtics, el compromís amb la música contemporània, la música d’avui, i la relació amb els compositors actuals.

Gràcies a aquesta actitud hem pogut presentar, al públic de les nostres illes i d’altres contrades, primeres audicions d’obres simfonicocorals tan emblemàtiques del segle XX com: Simfonia dels salms d’Stravinsky, La vida breve de Falla, Simfonia nº 10 Amerindia de Villa-lobos, War requiem de Britten, Mirror of perfection de Blackford, o Chichester Psalms de Bernstein…, així com estrenes de compositors illencs o de la península: Salvador Brotons, Cristobal Halffter, Manuel Oltra, Antoni Martorell, Joan Valent…
Al llarg d’aquests trenta-sis anys, també han estat molts les estrenes d’obres a capella d’autors mallorquins com: Francesc Batle, Baltasar Bibiloni, Miquel Brunet, Francesc Crespí, Pau Frau, J. Mas Porcel, Antoni Martorell, Antoni Matheu, Antoni Mulet, Antoni Parera Fons, Joan M. Thomàs, etc…

Una de les fites importants i especials, quant a compromís amb els compositors d’avui, fou amb motiu del 25è aniversari de la Coral (1976-77 // 2001-02), en què comanàrem obres a quatre importants compositors del panorama coral a Espanya, els quals ens dedicaren i regalaren la seva música a capella, la qual estrenàrem a l’Auditòrium de Palma el 19 de maig de 2002. Quatre noms, quatre músics-amics, quatre estils, que volgueren sumar-se per a celebrar tal efemèride: Javier Busto, Julio Domínguez, Antoni Parera Fons i Josep Vila.

Javi Busto (1949), reconegut compositor i director basc tant a Espanya com a l’estranger —probablement, el compositor coral espanyol d’avui més interpretat arreu del món— ens escrigué el motet Alma redemptoris mater.

Julio Domínguez (1966), director i compositor gallec, fundador del cor Camerata ad Libitum —cor que ha tingut la seva importància en la revitalització del món coral gallec—, ens dedicà Domine, non sum dignus.

Josep Vila (1966), compositor català i director d’ampla projecció tant a la península com a l’estranger —actualment titular de l’Orfeó Català i del Cor de Cambra del Palau—, va compondre una de les obres actualment més reconegudes del seu catàleg: Salve Regina, per a vuit veus mixtes, amb la inclusió d’un solo per a contralt, especialment dedicat a la cantaire Dolors Morell.

El compositor mallorquí Antoni Parera i Fons (1943), amb textos sobre dos poemes de Guillem d’Efak (1929-1995), ens regalà Ara l’amor me diu que és primavera. La presència d’un compositor mallorquí, de trajectòria internacional i especialment valorat en el món orquestral i vocal, segellà el compromís de la Coral amb la nostra terra i amb la creació musical contemporània.

Per a qualsevol agrupació musical, sigui instrumental o vocal, sol haver-hi dues raons o dos motius per a estrenar les composicions musicals:
a) l’encàrrec fet a un compositor per a dur a terme tal estrena
b) l’ocasió de recuperar una obra que romania oblidada i que encara no havia estat executada.

La Coral Universitat de les Illes Balears, amb modèstia i paciència, crec, ha fet les dues coses i ha complert (i espera poder-ho continuar en el futur) amb l’objectiu de viure i conviure amb la seva època i amb els seus músics creadors. Per tant, i gràcies a aquest nou mitjà de la pàgina web de la Coral, volem presentar-vos les quatre estrenes que signifiquen un honor i un privilegi per a la història de la Coral. Onze anys després del concert commemoratiu i de l’enregistrament en directe, podreu comprovar la qualitat i dificultat de les obres que, a més, transmeten la personalitat creativa de cada compositor.

Joan Company
Director-fundador de la Coral UIB
Director artístic del Coro de la Orquesta Sinfónica de Galicia

Deixa un comentari

* Camps obligatoris

captcha

Please enter the CAPTCHA text