L’estat de la música a Mallorca (capítol 2)
Publicada el 02/07/2013

Segon capítol de la intervenció de Miquel Brunet dins del cicle de taules rodones “L’estat de la cultura a Mallorca“. Si vols recordar el primer capítol, fes clic aquí.

El paper del turisme en l’ocupació del col·lectiu musical

Lluny de repetir un model que entre els anys 60 i 80 va sustentar l’economia familiar d’un ampli teixit de músics, on convivien professionals i amateurs interpretant repertoris de gust dubtós en algunes ocasions, hauríem de considerar seriosament el paper de “gran escenari” que poden representar les instal·lacions turístiques de les Illes.

Crear una xarxa ordenada i professional d’espais i programes de concerts, especialment en l’àmbit del clàssic, jazz i tradicional, adreçada als milions de turistes que ens visiten, podria ser un motor econòmic important i un perfeccionament alhora, per als músics sortits del Conservatori i escoles de música. Simultàniament, els establiment hotelers podrien presumir d’una oferta cultural de qualitat en els seus establiments, que no té per què entrar en conflicte amb ofertes paral·leles més lúdiques.

En aquesta programació de concerts adreçats a l’hoteleria, no hi caben els clixés folkloristes, les propostes mediocres ni els tòpics pseudoculturals que no farien sinó empobrir la nostra imatge.

Els mitjans de comunicació

Mai abans, el panorama dels mitjans que haurien de fer d’amplificadors de la música en el nostre entorn ha estat tan decebedor com en aquests moments.

Diaris impresos que redueixen fins a la mínima expressió la secció de cultura, si no l’eliminen directament, o la fusionen amb els continguts de la premsa rosa i la buidor intel·lectual més absoluta. Nul·la assistència dels mitjans a les convocatòries i rodes de premsa d’esdeveniments i publicacions musicals.

I el més greu, una indiferència absoluta per part de la televisió pública a la cultura local, amb una absència total de suport i programació de la música de les Illes en la seva graella de programes.

Enyoram casos passats, com el de Televisió de Mallorca, Som Ràdio o Ràdio Jove, on les noves propostes tenien un mostrador on donar-se a conèixer.

Paradoxalment, l’experiència personal ens obliga a tenir un record d’agraïment per a alguns periodistes que, de manera particular, han mantingut unes postures de compromís amb la nostra música i la cultura dels nostre país, malgrat treballar per a mitjans de comunicació més generalistes.

Alguns elements i conceptes que necessiten revisió

Miquel Brunet
Músic i productor musical

Deixa un comentari

* Camps obligatoris

captcha

Please enter the CAPTCHA text